Betaalverzoek Check beschermt consumenten tegen betaalverzoekfraude

Phishing geldt al jaren als een van de snelst groeiende problemen binnen de (cyber)criminaliteit. Phishingmails worden op steeds grotere schaal verstuurd uit naam van overheidsinstellingen, bedrijven of banken en zijn vaak niet meer van echt te onderscheiden. Het aantal slachtoffers dat hiermee wordt gemaakt, stijgt explosief. Om consumenten te helpen zichzelf te beschermen tegen phishing is Betaalverzoek Check ontwikkeld. Met de Betaalverzoek Check kunnen gebruikers via checkjelinkje.nl informatie over een betaalverzoek dat zij per mail hebben ontvangen rechtstreeks inzien en de echtheid ervan controleren.

Betaalverzoeken worden vaak gebruikt in phishingaanvallen om geld afhandig te maken van de ontvangers. Hierbij worden de betaalverzoeken door geldezels gemaakt of maken criminelen volledige betaalpagina’s van bekende organisaties na. De betaalverzoeken zijn vaak echt, alleen is de begunstigde niet diegene die de ontvanger denkt te betalen. “Met de Betaalverzoek Check zie je daarom rechtstreeks aan wie je betaalt. Zo valt het direct op wanneer een betaalverzoek van ‘de Belastingdienst’ in werkelijkheid wordt betaald aan een persoon. In eerste instantie zien gebruikers de gegevens van de begunstigde, met de mogelijkheid hier per aanbieder aanvullende gegevens aan toe te voegen,” vertelt Ruben Gommers, oprichter van Checkjelinkje. Om te zien of een betaalverzoek echt is, kopieert en plakt de gebruiker de url van het betaalverzoek op checkjelinkje.nl, waarna de resultaten direct worden getoond.

Verdubbeling digitale misdrijven
De politie zag in het eerste kwartaal van 2021 een verdubbeling1 van het aantal digitale misdrijven ten opzichte van het jaar ervoor. Eerder deze maand publiceerde het gerenommeerde Capgemini hun jaarlijkse Trend in Veiligheid rapport2, waaruit blijkt dat burgers steeds meer moeite hebben om phishing te herkennen. De zichtbaarheid en herkenbaarheid van bepaalde internetcriminaliteitsvormen neemt af. Hoewel mensen zich steeds meer bewust worden van de aanwezigheid van cybercriminaliteit, voelen zij zich er steeds minder zeker van dat ze zich hier tegen kunnen beschermen zonder hulp van anderen, zoals overheid en politie.

Betaalverzoek Check is een nieuwe feature van Checkjelinkje, dat in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Nederlandse Politie is uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van online veiligheid. Via Checkjelinkje.nl konden consumenten al langer weblinkjes checken op betrouwbaarheid. Dagelijks maken duizenden consumenten gebruik van deze tool, die informatie biedt over de bestemming van de ingevoerde url’s. Hiermee kunnen zij voorkomen dat ze worden gehackt of dat hun persoonlijke gegevens in verkeerde handen vallen. Ook is er een extensie ontwikkeld voor Google Chrome en Mozilla Firefox, waarmee websites en links automatisch in de browser worden gecheckt, ook als de consument per ongeluk al op de link heeft geklikt. Met het toevoegen van de Betaalverzoek Check is het nu ook mogelijk om de echtheid van betaalverzoekjes te controleren.

Privacy gewaarborgd
De functies van Checkjelinkje.nl zijn bedoeld om gebruikers online te beschermen. Ruben: “We vinden de privacy van onze gebruikers heel belangrijk. We slaan dus geen gegevens op over betaalverzoeken. Zelfs niet voor heel even, wat caching wordt genoemd. De check werkt met de meeste aanbieders. Hier willen we op korte termijn steeds meer aanbieders aan toevoegen. Partijen die betaalverzoeken aanbieden kunnen zich aansluiten op ons systeem om hiermee hun klanten te beschermen.” In de strijd tegen cybercriminaliteit helpt Checkjelinkje consumenten en bedrijven daarnaast ook door middel van tips en trainingen om het bewustzijn van cyberveiligheid te vergroten.

Over Checkjelinkje
Checkjelinkje® is een handig hulpmiddel om (verkorte) links en websites op veiligheid en betrouwbaarheid te controleren. Checkjelinkje is ontwikkeld voor consumenten die niet het slachtoffer willen worden van phishing en cybercriminaliteit en voor organisaties en bedrijven die de online veiligheid van hun klanten als topprioriteit hebben. Checkjelinkje is inmiddels een autoriteit op het gebied van online veiligheid en wordt onder andere aanbevolen door de Consumentenbond, Veilig Internetten en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

1: https://www.trouw.nl/economie/het-aantal-cyberaanvallen-groeit-explosief-maar-echt-ongerust-zijn-bedrijven-niet~b332e73e
2: https://www.trendsinveiligheid.nl/

 

 

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Wilt u meer over  cybercriminaliteit? 

Dit begrijpen wij zeker! Cybercriminaliteit is een breed begrip. Van hacks tot aan malware en fraude. Lees onze blogs vol met feiten, tips en nieuws!

>> Naar de blogs